• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Beleef het mooiste van de zijderoute met deze prachtige rondreis. Oezbekistan staat bol met karavanserai’s, medresse’s en forten die de sprookjes van 1001 nachten doen herleven. Ze doen je in een andere tijd wanen en het fijne blauwe tegelwerk laten je sprakeloos achter. Het probleem is wel dat daarna niets deze luister nog kan evenaren omdat Oezbekistan andere bouwwerken op de zijderoute in de schaduw laat staan.

Hoe anders is Kirgizië, waar vrijwel geen bouwwerk uit de tijd van de zijderoute meer overeind staat, maar waar je de prachtige natuur, weilanden vol bloemen, bergen, meren en gastvrije nomaden in je hart sluit.

Een zeer gevarieerde rondreis met zeer verschillende hoogtepunten: Cultuur (met een hoofdletter) en cultuur (met een kleine letter), architectuur en natuur, 1001 nachten en 1001 prachten.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Naar Bishkek

Aankomst in Bishkek en transfer naar het hotel om op te frissen. Na de lunch volgt een rondleiding door de stad. Je kunt hier het historisch museum bezoeken, het oudste stadspark van Bishkek en Old Square. We wandelen langs het nationale theater en het Victory Square dat is gebouwd in 1985 om het einde van WOII te gedenken. De Russisch Orthodoxe kerk met zijn blauwe ‘uientorentjes’ is erg fotogeniek.

Dag 3

Naar Kyzyl-Oi

We rijden in westelijke richting Bishkek uit en steken dan af naar het noorden, richting de bergen. Na ongeveer 100 kilometer rijden begint de klim naar de enige toltunnel van Kirgizië. Via haarspeldbochten stijg je van 850 naar 3100 meter. Achter de tunnel van 2,5 kilometer lengte word je begroet door de wonderschone Suusamyr vallei. Ongeveer 45 kilometer achter de tunnel bereiken we het dorpje Kyzyl-Oi. We overnachten hier in een B&B.

Dag 4

Naar Son-Kul

Vanuit Kyzyl-Oi rijden we door naar Son-Kul (Kul = meer). Son-Kul is het op één na hoogste bergmeer van Kirgizië en ligt op een hoogte van 3100 meter. Je vindt hier in de zomer veel nomaden die met hun kuddes rond het meer verblijven. Het zou kunnen dat ze je de nationale drank Kymyz (gefermenteerde merriemelk) aanbieden. Drink er niet teveel van, want het heeft een stimulerende werking op de darmflora. Edelweiss en vele andere bloemen kleuren de alpine weides rond het meer. We overnachten in een joert bij het meer. Als je wilt kun je hier paarden huren om een ritje te maken.

Dag 5

Naar Sonun

Via het dorpje Kochkor, hart van de viltproductie in het land, reizen we naar Kyzyl-Tuu, waar we lunchen. In Bokonbaevo bezoeken we iemand die nog met adelaars jaagt. Deze jachtmethode was ooit wijd verspreid bij de nomadenvolkeren van Midden-Azië (Mongolië, Kazachstan, Kirgizië en een deel van China en Rusland), maar wordt steeds minder gebruikt. We eindigen de dag in Sonun, waar we in een joert overnachten. Sonun ligt in een droog gebied, maar daarvandaan is het niet ver naar het Issyk-Kul, waar je heerlijk in kunt zwemmen.

Dag 6

Naar Karakol

Vanuit Sonun rijden we naar Skaska (Russisch voor sprookje), waar we een korte maar zeer spectaculaire wandeling maken door de merkwaardig geërodeerde kalkzandsteen rotsen. In de loop van de eeuwen hebben wind, zon en regen de kalkzandsteen rotsen uitgeslepen in de meest wonderlijke vormen. Met enige verbeeldingskracht zie je kastelen, dieren en andere figuren in deze wonderlijk gevormde rotsen. Eveneens een mooie vallei is Djeti Ögus. Hier zien we de vuurrode rotsen met merkwaardige vormen en namen zoals “ gebroken hart” en “ zeven ossen “. We besluiten de dag in Karakol, aan de oostkant het Issyk-Kul. In Karakol vind je de Russische Orthodoxe kerk, die tijdens de Sovjet periode als danszaal werd gebruikt en tijdens WOII als school. De Dungan moskee uit 1910 ziet er eerder uit als een Boeddhistische tempel. De moskee is gebouwd door Chinese moslims die in 1880 naar Kirgizië vluchtten uit angst voor vervolging. We overnachten in een guesthouse.

Dag 7

Naar Cholpon-Ata

We rijden naar de noordkant van het Issyk-Kul en bezoeken onderweg de Semenovka vallei. Dit is de plek waar de Kirgizische stammen zich van oudsher verzamelden bij grote evenementen. Nog niet zo lang geleden was het de plek waar de Nomad Games plaats vonden. We overnachten in een hotel in Cholpon-Ata, een badplaats aan de oever van het Issyk-Kul. Het Issyk-Kul is het grootste meer van Kirgizië en omringd door de witte toppen van het Tien-Shan gebergte. Het meer fungeert als natuurlijk bekken voor het smeltwater van het Tien-Shan gebergte. Het waterpeil van het meer wordt ieder jaar ongeveer 5 centimeter lager, vermoedelijk doordat er steeds minder smeltwater uit de Tien-Shan komt met het verdwijnen van de gletsjers. Het is het op 6 na diepste meer ter wereld en het op 9 na grootste. Het zoutgehalte in het meer is relatief hoog, wat gezien wordt als de reden dat het niet snel bevriest.

Dag 8

Naar Bishkek

We rijden terug naar de hoofdstad en bezoeken onderweg de Burana toren. Dit is één van de weinige historisch interessante gebouwen in Kyrgyzstan/Kirgizië en het enige dat is overgebleven van de stad Balasagun, de elfde-eeuwse hoofdstad van de Karakhanieden. In 1974 is dit bouwwerk, een gedeelte van een minaret van een moskee, volledig gerenoveerd. Rond de toren bevindt zich een verzameling stenen beelden, Balboi genaamd; deze zijn hierheen gehaald van graven verspreid over Kyrgyzstan en Kazachstan. De beelden stammen uit de 6de tot de 10de eeuw en komen voor in Kirgizië, Kazachstan, Mongolië en delen van Rusland en China. Burana is in vergelijking met wat we nog in Oezbekistan gaan zien tamelijk ‘magertjes’, maar het is interessant om te zien dat ook in Kirgizië nog sporen van de luister van de Zijderoute te vinden zijn. Terug in Bishkek kun je eventueel de Osh bazaar nog bezoeken voor de laatste souvenirs.

Dag 9

Naar Tashkent

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Tashkent. Het is ook mogelijk om in overleg met de trein of bus te gaan. Dit is een stuk voordeliger maar die doen er wel 24 uur over.

Dag 10

Rondleidingen in Tashkent

Het Khast-Imam plein is het religieuze centrum van het oude stadsdeel van Tashkent, dat flink te leiden heeft gehad van de aardbeving van 1966. Je vindt hier het mausoleum van de eerste imam (tevens geleerde en kunstenaar) van Tashkent. De bibliotheek herbergt één van de oudste koran’s ter wereld. De nieuwe moskee is gebouwd in 2007. In de tuinen rond de moskee zie je gedurende de 6 warmste maanden van het jaar vaak ooievaars lopen. Van de nieuwste gaan we naar de oudste moskee en madrassa (islamschool) van de hoofdstad. De Kukeldash is in 1570 gebouwd en werd in de 18e eeuw omgebouwd tot caravanserai. In de 20e eeuw werd het een museum. Toen de Kukeldash als één van de weinige gebouwen overeind bleef staan tijdens de aardbeving van 1966 keerde het bouwwerk terug naar zijn oorspronkelijke functie als moskee en madrassa. De enorme Chorsu bazaar ligt vlak bij de moskee en zullen we zeker ook bezoeken. Na de lunch bezoeken we het nieuwe deel van de stad, waaronder het Onafhankelijkheidsplein, het Amir Timur plein, het kunstmuseum en het gedenkteken voor de slachtoffers van de aardbeving.

Dag 11

Naar Buchara

Na een vroeg ontbijt nemen we om 7.30 de intercity naar Buchara, waar we rond het middaguur arriveren. Transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij te besteden. Het uitgaansleven vind je in Lab-i-Hauz, waar allemaal (enigszins kitscherige) restaurantjes rond de vijver liggen. Vlak bij het Labi-Hauz staat de prachtige medresse Devon Begi. Op de hoofdpoort staan dieren afgebeeld, iets dat niet gebruikelijk was in de Islamitische bouwkunst. Planten mochten wel worden afgebeeld, maar geen mensen en dieren. De verklaring voor deze afbeeldingen is dat het om mythische dieren gaat.

Dag 12

Rondleidingen in Buchara

Vandaag volgt een rondleiding door de stad, waarvan het gehele centrum op de Unesco werelderfgoed lijst staat. Het zal al snel duidelijk worden waarom, want de stad barst uit zijn voegen van de bezienswaardigheden. Toen de Russen de stad in de 20e eeuw veroverden was er niet veel meer over van de glorie van de zijderoute. In de jaren erop werd de stad echter in oude luister gerestaureerd. Het grote fort, ook wel ‘de ark’ genoemd, is een stad in een stad. Het Poi Kalan complex bestaat uit vele madrassa’s, caravanserai en moskeeën. Stuk voor stuk schitterend versierd met blauw tegelwerk. Iets buiten het centrum ligt het Ismael Samani mausoleum te bewonderen. Bij het bakken van de stenen is ezelinnenmelk gebruikt en dit zou de reden zijn van zijn vele ‘gezichten’. Het in bijzondere patronen gemetselde bouwwerk kan afhankelijk waar je staat en op welk tijdstip van de dag je hier komt, een rode, groene of blauwe glans hebben. In het centrum staat de Kalon Minaret, die met zijn 48 meter hoog boven de stad uit torent. Dit is de meest indrukwekkende minaret in heel Centraal Azië. Deze minaret stond hier al voor de Mongoolse krijgers het land veroverden. Het eigenwijze Chor-Minor ligt midden in een woonwijk verborgen en is klein maar fijn met zijn 4 blauwe torentjes.

Dag 13

Naar Samarkand

In de middag rijden we in ongeveer 4 uur door naar Samarkand. Na aankomst is de rest van de dag vrij te besteden.

Dag 14

Rondleidingen in Samarkand

Volledige dag met rondleidingen in Samarkand. Samarkand wordt ook wel ‘de blauwe stad’ genoemd en is volgens velen de mooiste op de zijderoute. In de indrukwekkende dodenstad Shahi – Zinda kun je gemakkelijk een dag doorbrengen. Het ene mausoleum is hier nog mooier dan het andere. Omdat er mausolea uit verschillende perioden staan krijg je hier een zeer compleet beeld van de vele varianten majolica, mozaïeken en stenen die in verschillende kleuren blauw zijn geglazuurd. Guri Emir is het beroemdste graf van Oezbekistan en je herkent het al van verre aan zijn fraaie geribbelde koepel. In dit legendarische mausoleum ligt Timor Lenk met zijn familie begraven. Waarschijnlijk is hier ter compensatie van het gruwelijke verleden van de heerser, ook het graf van een heilige en van een belangrijke Islamitische geestelijke ondergebracht. Binnen in deze ruimte word je overweldigd door de rijke versieringen en de enorme hoeveelheden bladgoud die zijn verwerkt. De moskee van Bibi Khanum (dit betekent oude koningin) is de grootste moskee die ooit in Centraal Azië is gebouwd. Volgens het ene verhaal bouwde Timor Lenk deze moskee ter ere van zijn knappe Chinese vrouw en volgens de andere legende kreeg Timor Lenk deze moskee van zijn vrouw cadeau. Het Registan square zullen we ook zeker bezoeken en dit plein wordt wel het fraaiste ter wereld genoemd. Hier staan drie schitterende madrassa’s en de moskee met de gouden koepel. Op één van de madrassa’s, de Sher-dor, staan de opmerkelijke afbeeldingen van twee leeuwen die herten najagen met aan beide zijden een zon die dit van boven bekijkt.

Dag 15

Naar Tashkent

We rijden terug naar Tashkent, waar de rest van de dag vrij te besteden is.

Dag 16

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde dag.
Naam Heen Terug Groep Personen Prijs
  • Oezbekistan Kirgizië
    vrijdag
    14 juni 2024
    16 dagen
    zaterdag
    29 juni 2024
    1 - 12 Personen
  • Oezbekistan Kirgizië
    vrijdag
    23 augustus 2024
    16 dagen
    zaterdag
    7 september 2024
    1 - 12 Personen
  • Oezbekistan Kirgizië
    vrijdag
    6 september 2024
    16 dagen
    zaterdag
    21 september 2024
    1 - 12 Personen
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • Overnachtingen in Oezbekistan in hotels, in Kirgizië in B&B, guesthouses, joerten en hotels.
  • Maaltijden inclusief thee in Kirgizië.
  • Ontbijt en afscheidsdiner in Oezbekistan.
  • Visum voor Kirgizië en Oezbekistan is niet nodig.
  • Excursies en rondleidingen.
  • Lokale gids/tolk.
  • Boekingskosten inclusief bijdragen voor GGTO en het Calamiteitenfonds
  • Niet genoemde maaltijden en dranken.
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Vaccinaties.
  • Persoonlijke uitgaven.
  • Fooien.
  • Entreegelden.
  • Eénpersoonskamertoeslag (€ 200,-) op aanvraag.  Niet mogelijk tijdens overnachtingen in joerten.
  • de internationale vluchten zoals:
aanbevolen vluchten
vertrek 14 juni vertrek 23 augustus vertrek 6 september
Turkisch Airlines € 720 incl 30 kg bagage € 760 incl 30 kg bagage € 660 incl 30 kg bagage
Uzbekistan Airl. € 195 incl 20 kg bagage € 195 incl 20 kg bagage € 195 incl 20 kg bagage
Turkish Airlines Amsterdam-Istanboel 11.20 – 15.50
Turkish Airlines Istanboel-Bishkek 16.55 – 01.05
Uzbekistan Airl. Bishkek-Tashkent 19.05 – 19.25
Turkish Airlines Tashkent-Istanboel 09.00 – 12.15
Turkish Airlines Istanboel-Amsterdam 14.05 – 16.40