• Algemeen
  • Dag tot dag
  • Data en prijzen
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart

Mustang is onderverdeeld in Lower en Upper Mustang. Upper Mustang was tot enkele jaren geleden een afgelegen gebied in Nepal, dat zelfs tot oktober 1991 niet toegankelijk was voor reizigers. Het ongerepte landschap en de oorspronkelijke bevolking zullen tijdens de trektocht naar en door Mustang op iedere reiziger een onvergetelijke indruk maken. Helemaal ongerept is het landschap echter niet meer want tegenwoordig loopt er een weg van Jomsom naar Lo Mantang. Zo af en toe zal er op de route die je loopt dus een jeep of een vrachtwagen passeren.

Mustang ligt in de regenschaduw van de Himalaya en hoort geografisch gezien tot de Tibetaanse hoogvlakte. Hierdoor kun je deze trektocht ook in de regentijd (zomer) maken.
De hoofdstad Lo Manthang is een oude ommuurde vesting, waar de hedendaagse beschaving aan voorbij lijkt te zijn gegaan. De bewoners van Mustang, hun cultuur, de ontelbare gompa’s (kloostertjes) en kleurige gebedsvlaggen vertonen een sterke gelijkenis met het oorspronkelijke Tibet voor de Chinese overheersing.

Vanaf Kagbeni loop je langs de oever van de Kali Gandaki rivier het koninkrijk van Upper Mustang binnen. De looptijden zijn gemiddeld tussen de 5-7 uur per dag en op de hoogvlakte van Mustang bevind je je meestal tussen de 3000-4000 meter.
Je passeert kleine dorpjes zoals Zambay, Chusang en Charley voor je de 4.300 meter hoge Soya La pas bereikt. Het pad voert vervolgens naar Samochi (3730m) en verder naar Charang, de op één na grootste plaats in dit gebied. In Charang staat een indrukwekkend paleis, dat zo’n 800 jaar geleden werd gebouwd door de koning van Mustang. De plaatselijke legende verhaalt hierover, dat toen het gebouw voltooid was, de koning opdracht gaf om de handen van de bouwers af te hakken. Dit om te voorkomen dat ze op een andere plek een even mooi paleis neer zouden zetten.
Na Charang bereik je Lo Manthang, de oude ommuurde hoofdstad van Mustang. Na het bezoek aan de hoofdstad loop je deels via dezelfde en deels via een andere route terug naar Kagbeni en vanaf daar naar Jomsom.

Deze reis kun je maken vanaf 2 personen met vertrekdatum naar keuze.
Het programma geeft de grote lijn van de reis weer. Gezien het avontuurlijke karakter van de reis kan het zijn dat door onvoorziene omstandigheden er ter plaatse moet worden afgeweken van het reisprogramma. Wij verwachten daarom een flexibele instelling van onze reizigers.

Voor deelname aan deze reis ben je verplicht om een reisverzekering met werelddekking te hebben die medische kosten en ongevallen dekt.

Geen details gevonden.

Reisplan

Dag 1

Vertrek

Dag 2

Aankomst in Kathmandu

Aankomst in Kathmandu en transfer naar het hotel. Hier heb je de gelegenheid om bij te komen van de vlucht, je op te frissen en de buurt te verkennen.

Dag 3

Vrij te besteden dag in Kathmandu

Vrij te besteden dag in Kathmandu om bijvoorbeeld Pashupatinath te bezoeken, waar de lijkverbrandingen plaatsvinden en waar de vele, aan de god Shiva gewijde tempeltjes staan. De stoepa van Bouddhanath ligt hier vlakbij. Rond dit indrukwekkende bouwwerk vind je veel kleine winkeltjes waar Tibetanen hun waren verkopen. Hier vind je ook een Tibetaanse klooster, waar je een heel grote gebedsmolen rond kunt draaien.

Dag 4

Naar Pokhara

Transfer naar het busstation voor de rit naar Pokhara. Na aankomst transfer naar het hotel. Pokhara is de 2e stad van Nepal en wordt voornamelijk bewoond door Gurung en Magar. De Gurung kregen wereldwijde faam als Gorkha soldaten. Vanaf het Phewa meer heb je, bij helder weer, een mooi uitzicht op de bergen die in het meer reflecteren. Je kunt hier ook een bootje huren.

Dag 5

Vrij te besteden dag in Pokhara

Vrij te besteden dag in Pokhara terwijl de gids de vergunning voor Mustang in orde maakt. Je kunt hier je vast inlopen door in de ochtend naar Sarankot te lopen en de zonsopkomst te bewonderen. Je kunt een excursie naar de Davis waterval maken, de Peace Pagoda, een bootje huren, fietsen huren en om het meer heen fietsen, over de bazaar slenteren of in een luie stoel van het uitzicht genieten. Lakeside en Damside (of, in het Nepali, Pardi en Baidam) zijn populaire districten vol restaurantjes en hotels.

Dag 6

Vlucht naar Jomsom, trek naar Kagbeni

Vroeg op voor de vlucht naar Jomsom. Tijdens deze vlucht kun je van een schitterend uitzicht op de bergen genieten. Na aankomst lopen we in ongeveer 3-4 uur naar Kagbeni (2810m). In Kagbeni vind je een groot klooster en een aantal stoepa’s en chortens (religieuze bouwwerken) die zich vlak bij de grens naar Upper Mustang bevinden. Vanaf het dak van het klooster heb je een schitterend uitzicht over de Kali Gandaki vallei die we morgen naar de grens van het koninkrijk (Upper) Mustang zullen volgen. In Kagbeni staan, om zoveel mogelijk de wind buiten te kunnen sluiten, de huizen heel dicht op elkaar. Je kunt dus heerlijk ronddwalen tussen de knusse wirwar van steegjes, huizen en binnenplaatsjes.

Dag 7

Trek naar Chele

Voor je de grens naar Upper Mustang passeert is er nog tijd om het klooster te bezoeken, terwijl de gids de permits laat controleren. Na het passeren van de grens loop je langs de Kali Gandaki rivier. Onderweg kun je genieten van het fraaie uitzicht op de spectaculaire Nilgiri. Je loopt door het Tibetaanse dorpje Tange en komt langs Chusang (3100m). In de rotsen bij dit dorp bevinden zich vele grotwoningen. Vervolgens komt er nog een pittige klim voor je in Chele (3050m) aankomt.

Dag 8

Trek naar Ghilling

Nadat je een flink stuk omhoog bent gelopen, word je beloond met een mooi uitzicht op het dorp Ghyakar. Deze plaats, met zijn vele akkers, is omringd door een grote aarden wal. De weg gaat langs een spectaculair diep ravijn en daalt vervolgens geleidelijk af naar Samar. Onderweg zul je nog verschillende chortens en een mooie manimuur passeren. Als je in zuidelijke richting kijkt, kun je volop genieten van de Nilgiri en de Annapurna Himal. Je klimt hierna opnieuw en na de afdaling zie je een chorten die met de opmerkelijke kleuren rood, wit, geel en zwart beschilderd is. Het volgende dorp dat je aandoet is Shyangmochen, een mooie plek voor een lunch. Na de lunch volgt nog een pas, waarna je aankomt in Ghilling (3570m). Het is een zware wandeldag met vele passen, maar omdat het laatste deel van de route vlak is en ook naar beneden loopt zal het laatste uurtje lopen van deze lange dag je toch nog meevallen. ‘s Avonds kun je het klooster van Ghilling bezoeken.

Dag 9

Trek naar Ghami

Mocht het gisteravond niet meer gelukt zijn om het klooster te bezoeken dan staat dat deze ochtend op het programma. Het klooster is nog niet zo lang geleden gebouwd, maar de beelden die er staan schijnen wel oud te zijn en uit een paleis te komen. Boven het klooster staat een tempel, die alleen door mannen en vrouwen tot 13 jaar bezocht mag worden. Dit heeft te maken met bloed(verlies). In deze tempel worden allerlei wapens bewaard; uiteraard voor de verdediging. Nadat je het dorp bent uitgelopen volgt een kort klim, waarna je geleidelijk stijgt. Voor je vandaag Nyi La (la = pas) beklimt (4010m), passeer je eerst nog een mooie chorten. Vanaf de pas heb je een spectaculair mooi uitzicht. Daarna daal je af naar Ghami (3510m), een dorp waar je schitterende stoepa’s en manimuren aan zult treffen.

Dag 10

Trek naar Charang

Je loopt het dorp uit en steekt de rivier over. Hierna gaat het pad geleidelijk omhoog naar de Tsarang La (3870m). Voor je de pas bereikt loop je langs de langste manimuur van Mustang. Achter de pas gaat het pad eerst steil omlaag, dan geleidelijk tot het dorp Charang (3560m) met een groot fort.

Dag 11

Trek naar Lo Manthang

Als we toestemming krijgen en de sleutelbewaarder kunnen vinden bezoek je het klooster en is er een klein kansje dat je ook in het fort mag kijken. Veel valt er niet meer in dit fort (het voormalige paleis) te zien. De meeste kamers zijn niet meer in tact nu het niet meer gebruikt wordt. Eén van de kamers is gevuld met religieuze boeken en er is een kleine kamer waar volgens de legende een godin in een kast zit opgesloten. Nadat je het dorp hebt verlaten, daal je af en steek je via een hangbrug de rivier over, waarna je weer geleidelijk omhoog klimt. Nadat je de pas over bent gekomen loop je lange tijd over een enorme hoogvlakte tot je bij een grote fraai bewerkte stoepa aankomt. Daarna steek je weer de rivier over, waarna er een pittige klim volgt. Hierna gaat het pad geleidelijker omhoog tot je op een bergkam uitkomt waarvandaan je een prachtig uitzicht op Lo-Mantang (3810m) hebt. Na een korte afdaling bereik je de oude ommuurde hoofdstad. In vroeger tijden woonde de koning van Mustang in Lo Manthang en had je kans op een audiëntie, maar de koning van Mustang resideert tegenwoordig het merendeel van het jaar in Kathmandu.

Dag 12

Vrij te besteden dag in Lo Manthang

Vrij te besteden dag in Lo-Manthang. Als je vroeg opstaat kun je vandaag in het grootste klooster een dienst bijwonen. In het dorp is ook een kantoortje waar je kunt e-mailen. Als je vandaag voor een actieve dag kiest kun je een bezoek brengen aan de dorpjes Tenger, Guruk en Shija en/of een bezoek brengen aan het klooster nabij Nymook, Namgyal Gompa of een van de vier gompa’s in Lo Manthang. Bij Chosar wonen de bewoners van het dorp nog in grotten.

Dag 13

Trek naar Dhakmar

Onderweg kun je weer volop genieten van het landschap dat grote overeenkomst vertoont met Tibet. Je verlaat het dorp en loopt omhoog naar de pas, waar je nog een laatste blik op Lo-Manthang kunt werpen. Vervolgens bereik je Lo-Gekar, waar je het klooster kunt bezoeken. Het bouwwerk is heel indrukwekkend met zijn vele oude wandschilderingen en heel veel portretjes van boeddha’s en heiligen die in steen zijn uitgehakt en beschilderd. In het tweede deel van het klooster kun je veel beelden van Padmasambhava in al zijn verschijningsvormen bewonderen. Deze heilige herken je aan zijn snorretje. Daarna volgt een tweede pas waarna je afdaalt naar Dhakmar (3785m). In de kliffen naast het dorp bevinden zich grotten.

Dag 14

Trek naar Syangmochen

Vandaag volg je een deel dezelfde route als op de heenweg terwijl je terug loopt naar Syangmochen (3818m), dat tussen 2 passen ligt. Onderweg zie je het dorp Geling met de twee kloosters.

Dag 15

Trek naar Chusang

Na nog wat afdalingen en klimmetjes kijk je uit over een uitgestrekte Kali Gandaki vallei. Je volgt lange tijd de rivier en klimt vervolgens weer een flink stuk omhoog voor je de lange afdaling naar Samar inzet. Vanaf hier is het niet ver meer naar Chhusang (2980m). De kans is groot dat je in de rivierbedding van de Kali Gandaki fossielen vindt.

Dag 16

Trek naar Muktinath

Vanaf Chhusang klim je omhoog naar de Gyu La (4077m). Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de Thorung Peak, Nilgiri, Annapurna en Tukuche. De pas markeert tevens de grens en na de pas loop je omlaag naar Lower Mustang tot het pelgrimsdorp Muktinath (3760m). Vooral vroeg in de morgen vind je hier pelgrims en saddhu’s (Hindoe priesters) uit Nepal en India die hier hun offers komen brengen en mediteren. Het is vooral een bedevaartsplaats voor Hindoes. Muktinath heeft zijn bekendheid te danken aan de plaats (nu binnen in één van de tempels) waar je water hoort stromen en een vlam kunt zien branden omdat er zowel een gas,- als waterbron ontspringt. De combinatie van aarde, vuur en water maakt het een religieuze plek.

Dag 17

Trek naar Jomsom

De route loopt hoofdzakelijk omlaag en hier steekt rond half elf een sterke wind op die de weg erg stoffig maakt. Onderweg passeer je Jharkot. Het dorp ziet er uit als een fort en is omringd door weiden en fruitbomen. Je passeert ook Kagbeni weer en daalt verder af naar Jomsom (2720m).

Dag 18

Rit naar Pokhara

Vanaf Jomsom rijden we in ongeveer 7 uur terug naar Pokhara met lokaal vervoer.

Dag 19

Naar Kathmandu

Transfer naar het busstation voor vervoer naar Kathmandu. Omdat onzeker is waar en wanneer de bussen zullen stoppen, dien je zelf het vervoer naar je hotel te regelen (per taxi of tuktuk).

Dag 20

Vrij te besteden dag in Kathmandu

Vrij te besteden dag in Kathmandu. Swayambunath wordt ook wel de apentempel genoemd en de reden van de naam wordt snel genoeg duidelijk. Hier kun je zien hoe mensen de kora rondom het complex maken en als je wilt kun je hieraan meedoen. Zorg dat je met de klok meeloopt en precies op hetzelfde punt eindigt als waar je begonnen bent. Als je dit niet doet brengt het namelijk ongeluk. Oude koningssteden zijn Patan, Bhaktapur en het Durbar square. Hier bewonder je het paleis, de vele tempels en het huis van Kumari de levende godin. Hier vlak bij zit ook Freakstreet, een trekpleister voor hippies. Thamel is de levendige toeristenwijk waar je volop souvenirs kunt kopen.

Dag 21

Vertrek

Transfer naar de luchthaven voor vertrek. Aankomst in Nederland dezelfde of volgende dag.
  • Naam
    Heen
    Terug
    Groep
    Prijs
     
  • Naam Mustang
    Heen
    Terug
    2 - 4 Personen
     
    Beschikbare plekken:4

    Volwassen ( 2 - 4 Personen ) 1.849,00 /Persoon

    - +
  • Transfers en vervoer volgens programma.
  • Vlucht Pokhara-Jomsom.
  • Busticket Kathmandu – Pokhara – Kathmanda
  • Lokaal vervoer van Jomsom naar Pokhara.
  • Overnachtingen in Kathmandu en Pokhara in een goed hotel inclusief ontbijt en tijdens de trektocht in eenvoudige lodges.
  • Gids.
  • Drager (8 kilo pp).
  • Verzekeringen voor gids en drager.
  • Eetgeld voor gids en drager.
  • Vervoer voor gids en drager.
  • Het registratiebewijs (TIMS).
  • Speciaal trekking permit voor Mustang inclusief belastingen en administratie fee.
  • Entree voor het Annapurna National Park.
  • Retourvlucht naar Kathmandu (op aanvraag).
  • Visum voor Nepal.
  • Boekingskosten (€35,- inclusief STO).
  • Maaltijden en dranken
  • Fooien voor gids en dragers.
  • Persoonlijke uitgaven
  • Verzekeringen (op aanvraag).
  • Vaccinaties
  • Kosten die voortvloeien uit onvoorziene omstandigheden.
  • Eénpersoonskamertoeslag op aanvraag of toewijzing bij oneven aantal deelnemers (€ 315,-)